Πέντε βασικές αρχές για ένα καλό βιογραφικό σημείωμα:

 1. Επικεντρωθείτε στα ουσιώδη
   • Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι σύντομο: συνήθως μία-δύο σελίδες αρκούν. Σε κάθε περίπτωση, μην υπερβείτε τις τρεις σελίδες.
   • Εάν η επαγγελματική σας πείρα είναι ακόμη περιορισμένη, περιγράψτε αρχικά την εκπαίδευση και κατάρτισή σας, τονίζοντας τις θέσεις στις οποίες απασχοληθήκατε κατά τη διάρκεια της κατάρτισής σας. Εάν οι γλωσσικές δεξιότητες έχουν σημασία για τη θέση, για την οποία ενδιαφέρεστε, συμπληρώστε το Γλωσσικό Διαβατήριο Europass, που είναι διαθέσιμο στον παρόντα ιστοχώρο και επισυνάψτε το στο βιογραφικό σας.
 2. Επιδείξτε σαφήνεια και συνοπτικότητα
   • Χρησιμοποιείτε σύντομες φράσεις
   • Χρησιμοποιείτε σύντομες φράσεις
   • Επικεντρώνεστε στις συναφείς πτυχές της κατάρτισης και της επαγγελματικής σας πείρας
   • Δικαιολογείτε τα διαστήματα διακοπής στις σπουδές ή στη σταδιοδρομία σας.

 3. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στη θέση που σας ενδιαφέρει
   • Προτού αποστείλετε το βιογραφικό σας σε έναν εργοδότη, βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχεί στο ζητούμενο επαγγελματικό προφίλ
   • Μην περιλαμβάνετε επαγγελματική πείρα ή κατάρτιση που δεν είναι συναφής με την αίτησή σας
   • Τονίστε τα πλεονεκτήματά σας ανάλογα με τις απαιτήσεις του πιθανού εργοδότη.
   • Προσοχή: Μην παρουσιάζετε μία υπερβολική εικόνα των προσόντων σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, γιατί κινδυνεύετε να δώσετε μία εικόνα που θα υπολείπεται εκείνης του βιογραφικού σας.
 4. Φροντίστε την παρουσίαση του βιογραφικού σας
   • Παρουσιάστε με σαφήνεια και με λογική σειρά τα προσόντα και τις δεξιότητες σας ώστε να προβάλετε τα πλεονεκτήματά σας.
   • Προσοχή στις λεπτομέρειες, όπως τα ορθογραφικά λάθη και τα λάθη στη στίξη.
   • Σημείωση: να εκτυπώνετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε λευκό χαρτί και να διατηρείτε την προτεινόμενη γραμματοσειρά και σελιδοποίηση.

 5. Ελέγξτε το βιογραφικό σας μόλις το συμπληρώσετε
   • Διορθώστε τυχόν ορθογραφικά λάθη και βεβαιωθείτε ότι το έχετε συντάξει κατά τρόπο σαφή και με λογική σειρά
   • Δώστε σε κάποιον τρίτο να διαβάσει το βιογραφικό σας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό του είναι σαφές και ευνόητο.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Έχοντας τελειώσει τις σπουδές σας και έχοντας δώσει πάρα πολλές εξετάσεις στη ζωή σας, πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζεται και κάτι ακόμα όσον αφορά την κατάκτηση μιας πολυπόθητης θέσης εργασίας. Τη συνέντευξη!
Μερικά μυστικά που ίσως σας βοηθήσουν!
Μία από τις τελευταίες τεχνικές, σε ότι αφορά το θέμα πρόσληψης ενός υποψηφίου, είναι το να του θέτουν ερωτήσεις κάπως “ύπουλες” ή και “πονηρές” ακόμα, για να εξετάσουν τη διανοητική του ικανότητα.

Προετοιμαστείτε και μην φοβάστε!

Επιτυχημένες συνεντεύξεις, που αφορούν σε θέσεις εργασίας, μπορούν να παρομοιαστούν με μια πολύ καλή θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή εσάς. Έτσι λοιπόν έχετε τον πρώτο ρόλο και αυτό σημαίνει πως αν, ήσαστε πειστικός έχετε αυτοπεποίθηση, καλή διάθεση και είστε προετοιμασμένος, σίγουρα θα κερδίσετε και το κοινό σας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο μελλοντικός εργοδότης σας!

Σας δίνουμε μερικές αποδεδειγμένες υποδείξεις για να δημιουργήσετε μια δυνατή εντύπωση, αλλά και να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Θα ήταν ιδανικό, αντί απλά να φτάσετε μερικά λεπτά νωρίτερα, ώστε να είσθε σίγουρος ότι έχετε την εμφάνιση ενός επαγγελματία καλά οργανωμένου, να χρησιμοποιήσετε μια ή δυο μέρες πριν την συνέντευξη, ώστε να σκεφτείτε και να μελετήσετε τα επαγγελματικά κατορθώματά σας ή τις σπουδές σας. Επίσης, καλό θα ήταν να επισημάνετε τα καλύτερα σημεία του βιογραφικού σας. Με αυτόν τον τρόπο να είστε σίγουροι ότι η αυτοπεποίθησή σας θα ανέβει παρά πολύ
Θα πρέπει να μπορείτε να αξιολογήσετε τις ικανότητες σας, τις ακαδημαϊκές σας επιτυχίες, καθώς και τις επιτυχημένες εργασιακές εμπειρίες, με τόσο άνετο και εύκολο τρόπο, σαν να μιλούσατε για το που μένετε, τον αριθμό του τηλεφώνου σας και το όνομά σας!
Θα πρέπει ακόμα να ενημερώσετε το βιογραφικό σας για οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα είχατε αναλάβει ή βγάλατε εις πέρας
Ένας τρόπος για να προωθήσετε το εργασιακό σας Image, είναι να χρησιμοποιείτε στο λόγο σας λέξεις, που υποδεικνύουν δράση και βοηθούν στο να δείξουν ένα δυναμικό προφίλ.
Για παράδειγμα, έχω οργανώσειέχω δημιουργήσειέχω επιβλέψειέχω παράγειέχω λύσειέχω διευθύνειείχα πρωτοβουλίες…κλπ

Άλλος ένας δυνατός τρόπος, ώστε να αισθανθείτε προετοιμασμένος, γεμάτος αυτοπεποίθηση για μια επερχόμενη συνέντευξη, είναι να σκεφτείτε και να δώσετε απαντήσεις σε διάφορες τυπικές και μη ερωτήσεις, που μπορεί να σας απευθύνουν με ποικίλους τρόπους.

Ένα μοιραίο λάθος που γίνετε από πολλά άτομα που έχουν κάνει αίτηση για δουλειά, είναι να προσπαθούν πολύ γρήγορα και με έκδηλο άγχος, να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους γίνονται.
Εάν με τη σκέψη σας και μόνο, ανακεφαλαιώσετε τα θετικά σας σημεία, το τι έχετε καταφέρει έως τώρα, και το τι δυνάμεις διαθέτετε, πρώτου σφίξετε τα χέρια με το άτομο που θα σας πάρει την συνέντευξη για πρώτη φορά, θα φανείτε πολύ πιο συγκεντρωμένος και οργανωμένος!

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι έχετε όλα τα προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά που έχετε κάνει αίτηση και αν είσαστε αρκετά καλός, ώστε να σας καλέσουν σε συνέντευξη, πρέπει να ξέρετε ότι το image που θα προωθήσετε εσείς για τον εαυτό σας, είναι αυτό που είτε θα σας εξασφαλίσει τη θέση είτε θα σας την αρνηθεί!

Για αυτό λοιπόν, χαμογελάστε, κοιτάτε στα μάτια το άτομο που έχετε απέναντι σας, κάντε μια δυνατή χειραψία, φανείτε ενθουσιασμένοι για την εταιρεία που επισκέπτεστε και κυρίως απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιά παρά πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνέντευξη με θέμα την προσεχή τους πρόσληψη σε κάποια εργασία, η ερώτηση "έχετε κάτι να με ρωτήσετε", είναι η πιο επίφοβη. Επειδή όμως αυτή η ερώτηση είναι πολύ πιθανή, η σωστή προετοιμασία είναι ο τρόπος για να μειωθεί ο φόβος σας.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε ένα δείγμα τέτοιων ερωτήσεων, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτές. Μπορείτε κάλλιστα να σκεφτείτε εσείς μια λίστα άριστων ερωτήσεων, πολύ συγκεκριμένες για την εταιρεία που θα πάτε ή για τον τομέα στον οποίο σκοπεύετε να εργαστείτε.
Θα πρέπει πάντοτε να έχετε, τουλάχιστον μια έως δυο ερωτήσεις, διαφορετικά θα φανεί ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος
Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε πως το: "έχετε κάτι να με ρωτήσετε", δεν είναι τόσο αθώο!
Συνήθως, είναι ένας άλλος τρόπος για να μετρήσουν το ενδιαφέρον σας απέναντι στη εταιρεία, τις γνώσεις σας στον συγκεκριμένο τομέα, την ωριμότητά σας, τον επαγγελματισμό σας και την ευχέρεια επικοινωνίας σας.
Για να ήσαστε λοιπόν σίγουροι ότι έχετε κάποιες καλές ερωτήσεις να θέσετε, θα πρέπει να προετοιμάσετε για παραπάνω από δυο. Και αυτό, γιατί μερικές απορίες σας μπορεί να λυθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Έτσι, για να μην βρεθείτε "κενοί" την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να σημειώσετε τουλάχιστον 5 ερωτήσεις και να τις έχετε μαζί σας. Βεβαιωθείτε ότι πρώτα θα ρωτήσετε ότι θεωρείτε πιο σημαντικό για εσάς.
Ένας γενικός κανόνας λέει, ότι πρώτα πρέπει να ρωτήσετε γενικές ερωτήσεις και μετά να προχωρήσετε στις πιο συγκεκριμένες.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑ

Εάν δώσετε λοιπόν, προσοχή στις παραπάνω ερωτήσεις και σε όποιες άλλες βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δική σας περίπτωση, θα φανείτε σαφώς προετοιμασμένοι, με εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και ικανός ώστε να τα βγάλετε πέρα με την συνέντευξη!

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ

Να συγκεντρώνεστε πάντα στις επιτυχίες σας!!!


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
Η κεφαλίδα της επιστολής:
"Προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο" ή "Συστατική επιστολή για τον..."
Γράψτε "Εμπιστευτικό" στην κορυφή της σελίδας, αν η συστατική επιστολή είναι εμπιστευτική. Είναι κανόνας, οι εμπιστευτικές συστατικές επιστολές να μη δίνονται στο φοιτητή, αλλά να στέλνονται απευθείας στον ενδιαφερόμενο φορέα. Μπορούν επίσης να δοθούν στον φοιτητή μέσα σε σφραγισμένο φάκελο (υπογράψτε κάθετα στην κολλητική ταινία). Πρέπει να ξέρετε ότι στις μη εμπιστευτικές συστατικές επιστολές, δεν δίνεται μεγάλη βαρύτητα.

Το κυρίως σώμα της επιστολής
Όνομα του φοιτητή
Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι, ανάλογα με τις συστάσεις που παρέχονται για τους φοιτητές, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα επώνυμα τους (κύριος Παπαδομανωλακόπουλος ή κυρία Παπαδομανωλακοπούλου) και να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μόνο τα μικρά τους ονόματα (Κώστας ή Ελένη).

Πληροφορίες για το φοιτητή
Η συστατική σας επιστολή πρέπει να καλύπτει τα παρακάτω θέματα:

Τα δύο πρώτα θέματα, που αναφέρονται στη γνωριμία σας με το φοιτητή και στην αξιολόγηση των ακαδημαϊκών και εργασιακών προσόντων του, μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως:

Παρακαλούμε θυμηθείτε επίσης ότι, ένας βαθμός μπορεί να είναι πολύ καλός στην Ελλάδα, αλλά μόνον ικανοποιητικός σε μια άλλη χώρα.

Είναι χρήσιμο να αξιολογείτε τους φοιτητές σε σχέση με την υπόλοιπη τάξη τους: